De beste klassieke films van Turner om naar te kijken op HBO Max, van ‘The Wizard of Oz’ tot ‘Casablanca’ – NBCNEWS

  • Whatsapp

Turner Classic Movies: het is de enige tv-zender waar ik me schuldig over voel niet vaker kijken. Het is een van de beste plekken om beroemde en obscure films uit elk tijdperk te bekijken. Het kanaal biedt nieuwkomers een eerste blik op alles van Het kind (1921) naar Suspiria (1977), van De avonturen van Robin Hood tot Ganja & Hessvan Amarcord tot Ikiru.

Read More

Tegenwoordig is kabel natuurlijk niet de hippe plek om iets op te vangen. Als een commercieel vrij kanaal is TCM bijzonder kwetsbaar voor de dalende fortuinen van de kabel, en veel filmmakers zetten zich in voor het welzijn ervan zijn bezorgd. Als onderdeel van de Warner Bros. Discovery-familie heeft TCM een speciaal gedeelte over HBO Max, waar kijkers een bescheiden selectie krijgen van de soorten films die het kanaal te bieden heeft. Hier zijn elf van de beste van dat stel.

COLLIDER-VIDEO VAN DE DAG

De rode schoenen (1948)

Nu ik het op studentenfilmniveau heb geprobeerd, kan ik me niet voorstellen dat ik co-regie voor een speelfilm zou zijn; het is te moeilijk om creatief synchroon te blijven en te gemakkelijk om ruzie te krijgen met je partner. Maar Michael Powell en Emeric Pressburger, The Archers, maakten tussen 1939 en 1972 samen 20 films als regisseur-producent-scenarioschrijvers en bleven vrienden voor het leven. Hun visie was een visie die zelden overeenkwam met hun tijdgenoten in de Britse cinema, maar verschillende van hun films zijn sindsdien als klassiekers geprezen.

De rode schoenen is zo’n film. Het ontleent zijn titel aan de Hans Christian Andersen sprookje. Het plot komt ook van Andersen, maar indirect. Centraal in de film staat een ballet gebaseerd op ‘The Red Shoes’, geschreven door Julian (Marius Göring), uitgevoerd door Vicky (Moira Shearer), en geproduceerd door Lermontov (Anton Walbrook). De liefdesdriehoek tussen deze spelers komt tot een hoogtepunt vóór een heropleving van het ballet, en de climax is opzettelijk vaag over de vraag of het gelijknamige schoeisel Vicky bezit zoals in het sprookje. Tragische romantiek geeft De rode schoenen zijn ziel, terwijl prachtige Technicolor-fotografie en een innovatieve (en lange) balletsequentie het visuele aanspraak op roem geven.

GERELATEERD: 10 must-see films die 100 worden in 2022

Van muizen en mannen (1939)

Lon Chaney Jr., gedwongen door studiohoofden om zijn geboortenaam Creighton op te geven voor de bijnaam van zijn vader, eindigde zijn carrière in een schock die opsteeg uit betere films met in de hoofdrol Chaney of hun tijdgenoten. Maar voor die lange achteruitgang maakte hij een plons in Hollywood met… Van muizen en mannen. Als je ooit een tekenfilm hebt gezien met een kolossale, goedaardige schemerige kolos die iedereen ‘George’ noemt, heb je een parodie op zijn werk gezien, maar de uitvoering is zoveel meer dan dat. Chaney’s interpretatie van Lennie is vertederend en zielig in bochten, alles was nodig om te maken John Steinbeck’s verhaal werk.

Maar Chaney en Steinbeck zijn niet alles om de film aan te bevelen. Aaron Copland’s muzikale score is zowel stijgende als verwoestende tragische. Het tempo van het verhaal in regisseur Lewis Milestone’s handen is bijna perfect voor de plot. En Burgess Meredith aangezien George in elk opzicht de match is van Chaney’s Lennie. Zijn subtiele en melancholische optreden kan het publiek verrassen dat Meredith alleen kent van Batman en Rotsachtig.

Een tram genaamd Desire (1951)

Het is vaak zo dat verfilmingen van succesvolle toneelstukken goede delen van de toneelcast en crew achterlaten. Maar Een tram genaamd verlangen bracht bijna alle hoofdrolspelers van Broadway. Elia Kazan zat nog in de regisseursstoel, Kim Hunter was nog steeds Stella, Karl Malden was nog steeds Mitch, en Marlon Brando was nog steeds Stanley. Brando verwierf in 1951 bekendheid op het podium, maar was praktisch onbekend in Hollywood. Door vast te houden aan zijn rol in de film van Tram, hij werd een ster. Het was pas zijn tweede film, maar het leverde hem een ​​Oscar-knik op.

Het enige belangrijke lid van de Broadway-cast die niet voor de film werd gebruikt, was Jessica Tandy. Tandy zou na verloop van tijd haar eigen stempel drukken op films, maar in 1951 maakte producer Charles K. Feldman achtte haar onvoldoende bekend om de hoofdrol te spelen in Tram, ondanks haar succes ermee op het podium. In plaats daarvan werd Blanche gespeeld door Vivien Leigh, die de rol op het Londense toneel had gespeeld. Heeft ze zich in de VS gemeten? Nou, ze nam dat jaar de Oscar mee naar huis en kreeg lof van Brando in zijn autobiografie (“she was Blanche”); vertel je het me.

King Kong (1933)

Vergeet de MonsterVerse, vergeet die eindeloze remake uit 2005. Als je King Kong op zijn best wilt zien, moet je terug naar het origineel. De rest zou hier anders niet zijn, en de meeste gigantische monsters van de cinema ook niet. King Kong is een baanbrekend werk van Hollywood uit de jaren dertig. Het uitgangspunt en de speciale effecttechnieken waren jaren eerder geïntroduceerd, maar de schaal en productiewaarde achter Kong toonde het potentieel in effectfoto’s zoals niets anders dat nog had.

Sommige van zulke films zijn belangrijker dan dat ze goed zijn, maar Kong verdient het epitheton van zijn ster van het achtste wereldwonder. Een van de grote voordelen van het origineel ten opzichte van de opvolger Kongs is hoe levendig en leuk het hele ding is. Er is hier geen zelfparodie, maar producer-regisseur Merian C. Cooper leek te begrijpen dat een avontuur op een verborgen eiland vol dinosaurussen en gigantische gorilla’s een complete fantasie is, een die voor een geweldige tijd kan zorgen, samen met spanning en koude rillingen. Dat gevoel voor fantasie en avontuur wordt niet uit de film gebleekt om plaats te maken voor drama en tragedie; die aspecten van het verhaal komen natuurlijk tot uiting in de procedure.

De tovenaar van Oz (1939)

TCM biedt het hele jaar door veel kleurrijke, charmante fantasiefilms, en een deel van mij zou willen dat een van hen op deze plek zou kunnen zijn. De tovenaar van Oz is niet bepaald wanhopig op zoek naar hulp bij het bereiken van het publiek. Zelfs mensen die niet van oude films houden, vinden het leuk. Maar De tovenaar van Oz is de beste in zijn soort onder het TCM-label op HBO Max. Het is ook gewoon zo verdomd goed, en like King Kongeen cruciale sprong voorwaarts voor fantasie op film.

Oz’s toegankelijkheid maakt het een geweldige ambassadeur voor klassieke cinema. Het is ook verbonden met de Hollywood-overlevering dankzij alle geruchten en stedelijke legendes eromheen – zelfs als de meeste hete lucht zijn. Er is geen hangende man op de achtergrond en de film was geen flop. Het was zo duur dat er verschillende heruitgaven nodig waren om winst te maken, maar het publiek stroomde de theaters in om de tovenaar te zien.

8 (1963)

Films over films en verhalen over vertellers die worstelen met het vertellen van verhalen, lopen het risico pretentieus en vervelend te worden. 8 handelt zeker door Federico Fellini’s stijl, zelfbeeld en carrière; de titel is een verwijzing naar zijn eigen filmografie tot dan toe. Het hele uitgangspunt van een regisseur die vasthield aan welke film hij moest maken, kwam voort uit Fellini’s eigen worsteling met deze productie. Als een film zich schuldig maakt aan die favoriete beschuldiging van critici, genotzucht, 8 lijkt het te zijn.

Ik heb zelfgenoegzaamheid nooit als een klacht gezien. Wat moet een persoonlijk kunstwerk anders zijn? En hoe zou je een film anders noemen? 8, zo niet een persoonlijk werk? Ik heb in de loop der jaren een soort allergie ontwikkeld voor zelfbewustzijn en metafictie, maar elk idee kan de moeite waard zijn als het goed wordt gedaan, en Fellini sloeg deze uit het park.

Zeven Samoerai (1954)

Het is verbazingwekkend hoe verhalen groeien. Op een bepaald moment, Akira Kurosawa wilde alleen een film maken over een dag uit het leven van slechts één samoerai; een beetje onderzoek en een opname van 148 dagen later had hij een epos van drie en een half uur geproduceerd over zeven van hen die een dorp verdedigden tegen bandieten. Tijdens het proces hielp hij bij het populair maken van verschillende actiefilmconventies: het samenstellen van het team, het introduceren van personages via niet-gerelateerde afleveringen en het kind van de groep dat liefde vond op de missiesite.

Veel van deze verhaalbeats zijn sindsdien doodgeslagen (en verschillende dateren van vóór Kurosawa), maar je zult ze zelden beter vinden dan hier. zeven samoerai is een meesterwerk onder de meesterwerken, het beste van Kurosawa’s vele geniale werken. En het steekt nog steeds met kop en schouders boven zijn remakes, aanpassingen en afgeleiden uit (sorry, Pixar, maar Een insecten leven komt niet eens in de buurt).

GERELATEERD: ‘Gilda’ toont duisternis waar ‘Casablanca’ licht blijft

Burger Kane (1941)

Elk kunstwerk dat wordt aangeprezen als het grootste van zijn medium kan een reactie oproepen. burger Kane is vaak genoeg de beste film aller tijden genoemd om sommige nieuwkomers cynisch te maken over de waarde ervan. Ik denk niet dat ik het de beste film ooit zou noemen (ik weet niet zeker of zo’n titel kan worden gewonnen), maar het is erg goed. Belachelijk goed. Geen enkele filmregisseur zou zo voortreffelijk moeten zijn, om nog maar te zwijgen van het debuut van een regisseur-producent-acteur-schrijver. Maar dat is Orson Welles voor jou.

Niet elke technische innovatie Citizen Kane’s gecrediteerd hoort er echt bij; filmsets hadden hiervoor bijvoorbeeld plafonds. Maar ook vandaag zijn de structurele keuzes van Welles en Herman J. Mankiewicz zijn ongebruikelijk, bijna bizar. Het is prachtig om naar te kijken. En Kane zelf blijft een van de meest meeslepende protagonisten van de cinema.

Huis (1977)

TCM is niet allemaal wereldberoemde klassiekers met gloeiende kritische reputaties. Het bevat ook cultfilms, excentriekelingen en rampen. Nobuhiko Obayashi’s Huis voldoet aan de eerste twee criteria, en het grootste deel van de cast en crew verwachtte dat het een mislukking zou zijn. Ondanks het feit dat Toho de experimentele Obayashi had geworven om een ​​ongebruikelijke film voor hen te maken, verwachtte en verlangde Toho dat Huis een flop zijn aan de kassa. Het is het enige geval dat ik heb gehoord waar een studio een hekel had aan een onverwachte hit.

Van alle cultklassiekers die ik via TCM en elders ben tegengekomen, Huis blijft de vreemdste film die ik ooit heb gezien. Het is een van de drukste, waarbij elke vorm van praktisch en optisch effect overal wordt gebruikt, meestal op een opzettelijk kunstmatige manier. En het is een van de leukste films die ik ooit heb gezien, een vreugdevolle tocht door generatiekloof en pedicide.

2001: Een ruimte-odyssee (1968)

ik vind Stanley Kubrick gemakkelijker te bewonderen dan te omarmen. Hij is een onmiskenbare meester van zijn vak, maar er is een kilheid en onvruchtbaarheid in veel van zijn werk die het moeilijk kunnen maken om er emotioneel mee om te gaan. 2001: Een ruimte-odyssee is op beide punten bekritiseerd. Opzettelijk non-verbaal voor grote secties, en daarom ondoorzichtig over wat er gebeurt, is het ver verwijderd van de meeste science fiction die tegenwoordig wordt gezien. Ik geef toe dat het een film is waar ik gewoon van kan genieten.

Dat betekent niet dat ik er spijt van heb dat ik ermee bezig ben geweest. Niet alle films zijn bedoeld als leeuweriken, maar het kan een leuke uitdaging zijn om door een film te werken zoals 2001 en vind je eigen interpretatie ervan. En zelfs als je geen kader kunt vinden om het geheel binnenin te begrijpen, zit de film nog steeds vol met fantastische sequenties.

Casablanca (1942)

Casablanca is alles geweldig aan het oude Hollywood-studiosysteem. Studio-analisten pakten het materiaal op; schrijvers, sterren en regisseur Michael Curtiz werden allemaal toegewezen of in bruikleen gekregen van andere studio’s; en producer Hal B. Wallis strak de productie gecontroleerd. Het was een A-foto en vlot gemaakt (ondanks een paar productieproblemen), maar niemand beschouwde het destijds als meer dan zomaar een film, en bekeek het met kille logica, het hele plot rond de transitletters maakt het geen zin.

Maar het is bijna onmogelijk om dergelijke logica toe te passen op: Casablanca, of om te zorgen als iemand erop wijst. De film raast voorbij met een goede clip, hij zit boordevol heldere dialogen en hij weet hoe hij personageacteurs moet gebruiken om de cast te vullen op een manier die tegenwoordig niet mogelijk is. Bovenal presenteert het een romantisch heldendom waarvan men hoopt dat het in de echte wereld kan bestaan, niet in de laatste plaats dankzij Humphrey Bogart’s Oscar-genomineerd werk.

Related posts

Leave a Reply