De radicaal inclusieve ruimtes van het basisvoetbal voor vrouwen – NBCNEWS

  • Whatsapp

LNet als veel gewone sportaanhangers in het Verenigd Koninkrijk, was ik me er slechts vaag van bewust dat Engeland deze zomer gastheer zou zijn van de Women’s Euro Cup – het belangrijkste voetbaltoernooi dat om de vier jaar tussen Europese landen wordt gehouden. Voetbal was altijd een aantrekkelijk concept, maar ik voelde me er niet echt mee verbonden – de dominantie van de mannensport, de lompheid van veel fans en de afwezigheid van meisjesteams op school maakten het onbereikbaar. Snel vooruit naar vandaag, en ik ben lid van twee basisteams. Ik heb een kwartfinale van de Euro Cup Oostenrijk-Duitsland bijgewoond en een hele nieuwe vriendengroep gemaakt door simpelweg te voetballen. Kijken naar Engelse Leeuwinnen bereiken deze zondag de finalewanneer ze zullen spelen voor een uitverkocht 87.000 man sterk publiek in het Wembley Stadium in Londen, heeft het nog gedenkwaardiger gemaakt.

Read More

En mijn ervaring is verre van uniek. Het toernooi viel samen met een aanhoudende stijging deelname aan het basisvoetbal voor vrouwen. Voor velen is het de eerste keer dat ze ooit tegen een voetbal hebben getrapt. Voor anderen is het een welkome terugkeer naar een sport die ze als tiener hebben opgegeven vanwege de afwezigheid van vrouwenteams. Deze amateurspelers zijn het zat om zich uitgesloten te voelen van de reguliere voetbalcultuur en proberen de mannensport niet te evenaren. In plaats daarvan creëren ze radicaal inclusieve ruimtes die openstaan ​​voor iedereen, ongeacht leeftijd, etniciteit, seksuele geaardheid en genderidentiteit – veel spelers zien deze ruimtes als een veilige haven op een moment dat transgenderrechten zijn: onder toenemende aanval.

Lees verder: Hoe transsportverboden onderdeel werden van de conservatieve beweging

Nadat verschillende golven van COVID-19 en landelijke lockdowns haar uit de sport hadden gehaald, besloot Helen Hardy in maart 2021 om een ​​voetbalteam op te richten in het noordwesten van Engeland dat prioriteit zou geven aan het welzijn van vrouwen en niet-binaire spelers. “Ik wilde een ruimte creëren die echt leuk is, waar vriendschap en gemeenschap centraal staan ​​- en voetbal is een beetje secundair”, zegt ze. (In het VK en vrijwel overal elders, de sport heet voetbal.) Nu, iets meer dan een jaar na de geboorte van Manchester Laces, heeft de club zo’n 400 spelers. “We zijn er voor de verloren generatie, zoals ik het graag noem, de mensen die opgroeiden zonder toegang tot voetbal”, zegt ze.


De Manchester veters

Met dank aan Lucy Blackman

Deze ‘verloren generatie’ vrouwelijke voetballers in Engeland was geen toeval. In het begin van de 20e eeuw werd vrouwenvoetbal steeds populairder, net als suffragettes en oorlogsmunitie fabrieksarbeiders vond vrijheid en kameraadschap in nieuw opgerichte teams. Slechts een jaar nadat een regionale wedstrijd in 1920 meer dan 50.000 toeschouwers trok in het Goodison Park-stadion in Liverpool, Engeland – nu de thuisbasis van het elite herenteam Everton FC – het bestuursorgaan van voetbal in Engeland, de Football Association (FA), een verbod opgelegd op deelnemende vrouwen die pas in 1971 zou worden opgeheven. De sport heeft jaren nodig gehad om te herstellen – Engeland heeft pas sinds 2018 een volledig professionele vrouwencompetitie.

Nu vinden sommige van die spelers die op jonge leeftijd verloren een thuis in basisteams. Elizabeth Green, die in de vijftig is, kwam in 2019 voor het eerst in de sport na het zien van advertenties voor een nieuw damesteam in Essex, in het zuidoosten van Engeland. Met Hawkwell FC speelt Green walking football, een variatie op de sport gemaakt in 2011 als een manier om de toegankelijkheid te vergroten en oudere spelers aan te moedigen de sport voort te zetten. Het team heeft verschillende leeftijden en vaardigheden, waaronder enkele gepensioneerde professionele spelers. “Omdat je niet naar de bal kunt rennen, is balbezit de sleutel. Het lijkt heel erg op een schaakspel’, zegt Green.

Een nieuwe kijk op de jongensclub

De situatie voor vrouwenvoetbalteams in de VS ziet er heel anders uit. In het seizoen 2020-21, bijna 28.000 spelers in meer dan 1.000 teams deelgenomen aan collegiaal vrouwenvoetbal, volgens de National Collegiate Athletic Association. En sinds 2016 is het Amerikaanse damesvoetbalteam meer inkomsten genereren dan het herenteam, hoewel alleen de spelers gegarandeerd gelijk loon in mei, na het winnen van een class action-rechtszaak tegen de Amerikaanse voetbalbond. Toch wordt vrouwenvoetbal in de VS meer gewaardeerd, zegt sporthistoricus Jean Williams, omdat de wet het verplicht stelt. In 1972 nam het Amerikaanse congres Titel IX, die discriminatie op grond van geslacht in het onderwijs verbood en scholen dwong gelijke middelen te geven aan onderwijs voor meisjes en jongens. “Een onbedoeld gevolg daarvan is dat ze hetzelfde moesten doen in de sport”, zegt Williams.


FC Leytonstone

Met dank aan Adil Ali

In voetbal, zoals bij de meeste sporten, ‘gaat het allemaal om het geld’, voegt Williams eraan toe. En het gebrek aan financiering voor vrouwenvoetbal in Engeland heeft mensen met een al gemarginaliseerde achtergrond uitgesloten. Alleen maar drie van de 23 leden van het Engelse damesteam zijn gekleurde spelers, vergeleken met bijna de helft van het herenteam dat de finale van de Euro Cup 2020 bereikte. De plaatsing van trainingsclubs in regionale centra heeft het vaak moeilijk gemaakt voor meisjes uit stedelijke of afgelegen gebieden om toegang te krijgen zonder ouderlijke steun – meestal waren het de meer bevoorrechte, blanke amateurspelers die de middelen hadden om te reizen. Dit sijpelde via een “pijplijneffect” naar de eliteteams, zegt William. De FA probeert dit aan te pakken met strategieën zoals de Ontdek mijn talent programma, waarmee coaches of docenten veelbelovende jonge spelers kunnen doorverwijzen naar trainingsacademies.

Grassroots-teams lopen voor op het voetbalbestuur. Bijna twee jaar geleden werd Sabah Mahmood in Oost-Londen gerekruteerd door een plaatselijke mannenclub, FC Leytonstone, om een ​​meisjesvoetbalteam op te zetten, nadat het personeel had opgemerkt dat meisjes meededen aan de trainingssessies van de jongens. Mahmood, een voormalige professionele speler bij Leyton Orient, was aanvankelijk terughoudend om te coachen, maar werd door een vriend aangemoedigd om “een goed rolmodel” te zijn voor de lokale Zuid-Aziatische gemeenschap. “Dat sloeg meteen een snaar bij mij. Ik had op een behoorlijk niveau gespeeld, maar dat betekende niets als ik in de toekomst niet nog tien meisjes uit mijn omgeving hetzelfde zou kunnen laten doen”, zegt ze.

Lees verder: Hoe sociale media het racistische misbruik van atleten kunnen aanpakken

Sommige moeders van de meisjes hebben zich zelfs bij het team aangesloten. “Het zorgt er natuurlijk voor dat de meisjes zich wat meer thuis voelen bij de hele zaak, en het zorgt ervoor dat de ouders alle goede dingen begrijpen die eruit kunnen voortvloeien om er deel van uit te maken”, zegt Mahmood. Alles rondom het team is ontworpen met de lokale gemeenschap in het achterhoofd: FC Leytonstone organiseert alcoholvrije socials en ontwierp een inclusief voetbaltenue compleet met Nike-hijabs voor moslimspelers. En vier maanden geleden richtte Mahmood een vrouwenteam op om ‘de meisjes iets te geven om naar op te kijken. Om ze te laten zien dat het hier niet ophoudt”, zegt ze. Sindsdien doet de damesafdeling van FC Leytonstone mee aan een internationale competitie.


Clubs United League

Hoffelijkheidsfoto

Wat vrouwenteams aan de basis onderscheidt, vertellen spelers aan TIME, is het vermogen om de sport vorm te geven in unieke culturele en sociale omgevingen. Velen nemen ook afscheid van de regels en het beleid aanbevolen door de FA, met name rond genderidentiteit.

Hannah Thornley richtte in november 2021 Camden Bells op, een damesvoetbalteam dat openstaat voor transgender en niet-binaire spelers. Toen het team probeerde deel te nemen aan een LGBTQ-vriendelijke FA-competitie, de Super 5, werd hen gevraagd naar een trans/niet-binaire speler in hun team. Thornley zegt dat de organisatoren haar vertelden dat ze moesten vragen naar de trans/non-binaire speler gezien de FA’s reglementwaarin staat dat het vermogen van transspelers om deel te nemen per geval wordt beoordeeld, waarbij medische dossiers en hormoonspiegels worden betrokken, en waarbij rekening wordt gehouden met de “veiligheid” van andere spelers.

Thornley en haar teamgenoten besloten om boycot de Super 5 League na gesprekken over deze FA-regels, en waren verrast door de solidariteit van andere teams. “Er deden 103 clubs mee aan onze Zoom-oproep [about the boycott]. We realiseerden ons dat het niet alleen een probleem is dat bij ons speelt, het is een breder probleem en het valt onder de FA.”

De FA is “gepassioneerd door het ondersteunen en vieren van de diversiteit van ons nationale spel”, vertelt een woordvoerder aan TIME. “Net als veel andere nationale bestuursorganen in de sport, zijn we momenteel bezig met het herzien van ons transgenderbeleid voor het Engelse voetbal.”

Lees verder: Het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam heeft een historische overeenkomst voor gelijke beloning ondertekend. Hier is hoe het gebeurde

Er is echter scepsis dat de FA trans-spelers volledig zal omarmen. “Gender binaries zijn geconstrueerd, en in de sport wordt er streng op gecontroleerd”, zegt Williams. “De voetbalautoriteiten willen deze genderbinary, omdat ze vrouwensport altijd op een secundaire positie willen plaatsen voor mannen, want dat is de logica waarmee ze al 150 jaar werken.”


De Deptford Ravens

Jack Lewis Ducey

Verwelkom trans spelers

De kwestie van transgender-deelname aan sport is een onderwerp dat wereldwijd verdeeldheid zaait – de wereldbestuursorganen voor rugby en zwemmen heeft onlangs zware beperkingen ingevoerd voor transgender-atleten. In het VK wordt de aanhoudende conservatieve leiderschapswedstrijd – die de volgende premier van het land zal bepalen na het aftreden van Boris Johnson – gekenmerkt door steeds hardere retoriek tegen transgenders. Voormalig minister van Financiën Rishi Sunak is verwacht om een ​​manifest te onthullen tegen transvrouwen die strijden in de vrouwensport. Zijn tegenstander, voormalig vrouwenminister Liz Truss, heeft eerder… bekritiseerd voorstellen om genderzelfidentificatie te legaliseren.

Toch bieden grassroots-voetbalteams een ruimte die is gebouwd voor en door de mensen die ze vertegenwoordigt. Camden Bells’ Thornley, boos door de ervaring van het team met de FA, richtte in april een trans-inclusieve competitie op genaamd Clubs United. Acht basisteams hebben deelgenomen aan het eerste, succesvolle seizoen van de competitie. De reactie daarop, zegt Thornley, was “verbazingwekkend… de hoeveelheid trans- en niet-binaire mensen die elke week komen en zeggen dat de ruimte echt inclusief en veilig voor hen is om te spelen, is gewoon prachtig.”


Alexandria Hassett van de Deptford Ravens

Jack Lewis Ducey

Een van die spelers is Alexandria Hassett, die ik heb ontmoet bij mijn lokale team, de Deptford Ravens. Ze is ook lid van een ander trans-inclusive team, Queer Space FC, dat de Clubs United-competitie won. Tot voor kort had Hassett 15 jaar niet gespeeld – toen ze op 27-jarige leeftijd de overstap maakte, was ze bang dat ze niet zou worden geaccepteerd in de ‘door mannen gedomineerde’ voetbalwereld. Nu ze een inclusieve ruimte heeft gevonden, zegt ze dat ze ‘de bug terug heeft’.

“Een ding dat ik verloor toen ik overstapte, en dat ik heb herwonnen, is de nauwkeurigheid van het fotograferen”, zegt ze. “Ik kon sowieso nooit markeren of tackelen, dus je kunt niet verliezen wat je nooit hebt gehad. Maar ik heb altijd de aanraking gehad en dat ging gewoon nooit. Het is net als fietsen.” Afgezien van haar schietvaardigheid, is Hassett trots op haar one-liner-grappen, die ze op haar teamgenoten oefent. “Het is gewoon geweldig om een ​​team te hebben van voornamelijk meisjes en niet-binaire vrienden”, zegt ze. “Alleen de kameraadschap die het met zich meebrengt.”

Zelfs met alle opwinding rond het Engelse damesteam op weg naar de EK-finale, moet er nog meer gebeuren voordat de sport volledig inclusief wordt. Maar terwijl de bestuursorganen van het voetbal “de maatschappij inhalen”, zegt historicus Williams, overbruggen teams van de basis die kloof door de essentiële steun te bieden aan minderheden die in het VK ontbreekt, zowel op als buiten het veld. Na 50 jaar te zijn uitgesloten van de sport, hervormen vrouwen en niet-binaire spelers het voetbal naar hun eigen imago. “We kunnen het toch gewoon zelf bouwen?” zegt coach Mahmood.


FC Leytonstone

Met dank aan Adil Ali

Meer must-read-verhalen van TIME


Neem contact met ons op op [email protected]

Related posts

Leave a Reply